*

Auteur Topic: Uit collectieve stappen??  (gelezen 52570 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline marrow30

 • syndicalist
 • **
 • Berichten: 16
 • Geslacht: Vrouw
Uit collectieve stappen??
« Gepost op: 19 april 2011, 11:53:42 »
Hallo iedereen,

Ik zoek eigenlijk mensen die uit collectieve zijn gestapt om te vragen hoe zij dit gedaan hebben.

Wij zijn in november 2009 in collectieve gegaan ook met het gedacht van dan geraken we eruit. Het erge is dat de schuld helemaal niet zo heel erg groot was maar dat door gezondheidsproblemen ik geen andere mogelijkheid zag. Maar ik zie nu onze schuldenberg enkel groeien en niet afnemen.

Wie zijn wij? een nieuw-samengesteld gezin waarvan mama (tijdelijk nog) werkloos, papa invalide en 3 kids van 10,4 en 7 weken

Ons bedrag toen we in de schuldbemiddeling stapte was ongeveer 6500 euro. Ikzelf stond nog wel vermeld op een hypothecair krediet met mijn exman van 151.000euro maar ondertussen is dat huis helemaal op hem gezet en ben ik nu aan het wachten tot mijn naam van die hypotheek geschrapt wordt. Het bedrag van het hypothecair krediet stond mee vermeld op mijn schuldenlijst maar dat is nu eindelijk (bijna) opgelost.
Blijft er dus over 6500euro, zou je denken maar nee hoor onze schuldbemiddelaar zorgt voor meer schulden.

In januari van dit jaar zijn we bij de rechter moeten verschijnen omdat de bemiddelaar geen minnelijke schikking kon treffen gezien het lage inkomen van ons gezin. De uitspraak was dus dat schuldeisers dit jaar op afstand moeten blijven en dat we dit komende jaar moeten werken aan het zien te verkrijgen van meer inkomsten.

Nu vind ik mijn schuldbemiddelaar ne hele vriendelijke mens en ik wil hem zeker geen onkunde aansmeren maar naar mijn inziens scheelt het toch ni veel meer. Ik vermoed dat hem te veel werk heeft om mijn belangen naar behoren te behartigen, of dit uit kwade wil is of niet laat ik even in het midden. Feit blijft wel dat ik merk dat onze schuldenberg stijgt en niet daalt.
Ik krijg vaak aanmaningen van rekeningen die zijn binnen gedaan. Heb gisteren voor de 2x dit jaar al een deurwaardersbrief gekregen van een rekening die tijdens de schuldbemiddeling betaald had moeten worden maar dat de schuldbemiddelaar dus niet gedaan heeft met als gevolg weer extra kosten en stress voor ons.
Het is al een aantal keer voorgevallen dat ons wekelijks leefgeld niet gestort wordt. In december bv was dit ook het geval ondanks dat ik weet dat tegen die datum het kindergeld gestort is op zijn rekening. Na wat uitpluizen en telefoontjes.....wat blijkt wij hadden al sinds juli geen kindergeld meer ontvangen. Meneer de schuldbemiddelaar was dat nog geeneens opgevallen.
Ben momenteel in moederschapsrust en blijkbaar was er een probleem met de uitbetaling van mijn uitkering. Heeft 2 maanden op zich laten wachten, ben er zelf op uitgekomen en heb het in orde gemaakt maar wederom valt de schuldbemiddelaar dat niet op!

Ik krijg mijn medische kosten (dokertskosten en apothekerskosten) amper terug betaald. Is me 1 keer gelukt dit terug te krijgen na 3 weken aandringen maar met 150 euro budget per week voor 5 personen is die terugbetaling soms van cruciaal belang. Blijkbaar ziet de schuldbemidelaar dat zo niet.

Nu heb ik het eigenlijk het er wel mee gehad. Ik heb niet het gevoel vooruit te geraken zo. In tegendeel tot januari 2012 mag er niks afbetaald worden aan de oorspronkelijke schulden maar blijkbaar worden ook de huidige rekeningen (deels toch) over het hoofd gezien. En dan zal de vraag worden wat voor gerechterlijke uitspraak er zal gedaan worden door de rechter.
Heb zo eens aan het nakijken geweest en vermoed dat met de rekening van de schuldbemiddelaar erbij de schuldenberg al tot 10.000euro is opgelopen.

Ik ben dus aan het twijfelen om eruit te stappen of om ons eruit te laten zetten en alles lekker zelf terug te regelen. Feit is dat voor de collectieve de gewone rekeningen altijd correct betaald werden maar dat het de grote waren met al hun hoge terugbetalingseisen die ons nekte....100euro daar,100euro ginder, dan 120 voor den die en dan eiste de volgende ook nog eens minimum 100euro. Het was door de hoogte van al die bedragen dat we in die collectieve zijn moeten gaan, dat in combinatie met mijn gezondheid. Moest een rugoperatie ondergaan waardoor direct gaan werken onmogelijk was en ik heel goed wist dat het inkomen zou dalen en ik al die maandelijkse betalingen aan al die verschillende schuldeisers niet meer ging kunnen doen.

Achteraf gezien had ik beter de afbetalingsbedragen laten zakken naar een haalbare hoogte voor ons en dan had die collectieve nooit nodig geweest.

Natuurlijk gedane zaken nemen geen keer.
Toch wil ik eens horen of er hier mensen zijn die uit de collectieve zijn gestapt. Hoe hebben jullie dit gedaan? Hoe is het verder verlopen met de schuldeisers?  Hebben jullie spijt dat jullie eruit zijn gegaan of net niet?

Alvast bedankt


Offline Thierry

 • administrator
 • Paria
 • **********
 • Berichten: 3048
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #1 Gepost op: 19 april 2011, 12:13:27 »
Jij zou hier denk ik es met steffie1980 moeten praten en je kan alvast beginnen mss met haar posts en onderwerpen eens te lezen. Zij is intussen van haar collectieve afgeraakt en haar situatie lijkt me zeer vergelijkbaar. En ze heeft er geen spijt van. Het lijkt me dat je nogal wat goeie argumenten hebt om vd rechter gelijk te krijgen. En je schijnt ook een begripvolle rechter te hebben, die heeft ingezien dat jullie idd tijdelijk met rust gelaten moeten worden, en dit ook in het belang vd schuldeisers. Behoudt ook zeker die niet oordelende houding over je bemiddelaar. De feiten op zich spreken voldoende en laat het oordelen over aan de rechter.

Offline Thierry

 • administrator
 • Paria
 • **********
 • Berichten: 3048
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #2 Gepost op: 19 april 2011, 12:20:21 »
Zie ook http://www.forum.vierdewereldsyndicaat.org/index.php?topic=3193.msg23363;topicseen#new
zo doet steffie het nu
moest je dat financieel kunnen dan zou je mss voor dat je de zaak terug voortrekt al je schuldeisers 1 symbolische euro kunnen beginnen betalen. Hiermee lever je dan meteen een bewijs aan de rechter dat je je zaakjes zelf beter regelt.

Offline Thierry

 • administrator
 • Paria
 • **********
 • Berichten: 3048
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #3 Gepost op: 19 april 2011, 12:22:34 »
Sorry dat ik per ongeluk even je topic sloot. Moet nog leren werken met die gsm

Offline marrow30

 • syndicalist
 • **
 • Berichten: 16
 • Geslacht: Vrouw
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #4 Gepost op: 19 april 2011, 13:53:31 »
Alvast bedankt voor je antwoord.

Had inderdaad dat topic over de symbolische euro al met veel belangstelling gelezen.

Ik zal eerst vrees ik een duidelijk overzicht moeten maken van de schulden ,die we hebben aangegeven bij de collectieve en de schulden die er in het afgelopen anderhalf jaar zijn bijgekomen.

Ga me daar al eens mee bezighouden en alle eisers, de bedragen en rekeningnummers in een excell-bestandje zetten en dan inderdaad al proberen symbolische afbetalingen te doen want natuurlijk met 150euro per week kan je geen grote afbetalingen doen.

Hopelijk beseft de rechter dan in januari dat we geen dwarse mensen zijn en heel graag alles willen afbetalen maar dat we dit beter zelf kunnen dan met de schuldbemiddelaar.

Offline Thierry

 • administrator
 • Paria
 • **********
 • Berichten: 3048
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #5 Gepost op: 19 april 2011, 15:05:26 »
Precies wat ik bedoel. Je laat ermee zien dat je ordelijk genoeg bent om je eigen papierwinkel te beheren en dat het je niet onverschillig laat. en voor jezelf is het ook gewoon nuttig. Gewoon om geinformeerd te blijven over je eigen stand van zaken.

Offline willby

 • administrator
 • leefloner
 • ****
 • Berichten: 400
 • Geslacht: Man
 • Ben geen betweter, alleen veel ervaring (slechte)
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #6 Gepost op: 19 april 2011, 18:25:55 »
Allereerst, welkom op ons forum.

Nu lijkt het mij volgens Uw uitleg, of wat ik eruit kan opmaken, dat er tot hiertoe nog geen regeling met de schuldeisers is getroffen en dat de zaak nog voor de rechtbank moet komen na het weigeren van de minnelijke aanzuiveringsregel welke de U toegewezen bemiddelaar heeft opgemaakt.
Nu, bij mij heeft het ook een dik jaar geduurd voor de eerste betalingen gebeurden gewoon omwille van het feit dat de belastingen niet akkoord gingen met het voorstel van de bemiddelaar. Dat is mijn geluk geweest want daarop is door de rechter een totaal bedrag bepaald en een maximum termijn, welke dag op dag klopte voor het beeindigen van mijn schuldenregeling.
Het is voor U veel voordeliger dat het tot een gerechtelijke uitspraak komt omdat dan de arbeidsrechter bepaald hoeveel en hoelang de regeling duurt.
Ik zal het hier nog maar eens herhalen. Mensen ga nooit akkoord met een minnelijke schuldbemiddeling. Laat het tot een gerechtelijke aanzuivering komen. De reden hiervoor is (hier op dit forum en vele andere, zijn voorbeelden genoeg te vinden)
dat de meeste mensen denken dat ze aan een collektieve schuldbemiddeling bezig zijn. Maar de grote hoop is met een minnelijke aanzuivering bezig, en dat kan vele jaren uitlopen.

Kijk hiervoor even op het topic . Wat is een schuldbemiddeling , en daar vind je ook  links naar enkele wetteksten.
Zelf was mijn schuldenberg een dikke 70.000€ en na 6 jaar was ik er vanaf. Meer hierover vind je ook hier terug.
In elk geval veeel succes gewenst.

Offline marrow30

 • syndicalist
 • **
 • Berichten: 16
 • Geslacht: Vrouw
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #7 Gepost op: 19 april 2011, 19:37:45 »
Hey

Het klopt dat er inderdaad geen minnelijke schikking is getroffen. In januari 2012 zal de rechter een gerechterlijke schikking opleggen. De voorwaarden voor dit jaar was dat ik werk zou vinden en dat bepaalde zaken eerst opgelost zouden geraken. Zoals ik al eerder aangaf is er van de 161.000 euro oorspronkelijke schuld al 151.000 weg door de overname van het huis door mijn ex. Een grote rekening van 3500euro is betaald dus blijft er over 6500euro van de oorspronkelijke schulden. Een andere zaak die opgelost moet worden dit jaar is de onderhoudsbijdrage die de vader van mijn dochter moet betalen. Daar is nu al een tijdelijke beslissing in genomen en een definitieve uitspraak zal er binnenkort ook komen wat inhoudt dat ons inkomen zal verhogen ook op die manier. ( Met wat geluk zal er zelfs een grote som uitgesproken worden aangezien er ook in een terugwerkende kracht van tot zelfs 4jaar en half uitgerekend kan worden, hangt ervan af of de vrederechter mij gelooft en volgt in mijn eis)
En verder heb ik werk gevonden en zal ergens half dit jaar kunnen beginnen, weliswaar deeltijds maar het verdubbelt mijn persoonlijke inkomsten.

Ik denk dat we dan alle voorwaarden vervuld hebben die we dit jaar moesten vervullen.

Ik hoop dat bij de rechtzaak tegen mijn ex-vriend een grote som wordt uitgesproken maar ja dat is niet te voorspellen. Indien ik dit toch win, ga ik persoonlijk van dat geld de schulden betalen achter de bemiddelaar om. Eerst de rekeningen die hij nu laat liggen en niet in de collectieve zijn opgenomen en daarna hoop ik nog een deel van de effectieve schulden uit de collectieve te kunnen betalen. Zodat we in januari er goed voorstaan en wij deze periode kunnen afsluiten door een einde te maken aan die collectieve schuldenregeling.

Maar ach ja momenteel is het een beetje hopen op de uitslag van die lopende rechtzaak. Als deze toch moest tegenvallen ben ik al bezig om een back-up plan te maken om er zo goed mogelijk voor te staan in januari. In het slechtste geval vraag ik een andere schuldbemiddelaar omdat deze gewoonweg geen tijd voor ons heeft of vraag ik om uit de collectieve te mogen gaan omdat ik het beter zelf kan. (dat hoop ik tegen dan ook te kunnen bewijzen)

Offline Thierry

 • administrator
 • Paria
 • **********
 • Berichten: 3048
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #8 Gepost op: 20 april 2011, 12:43:02 »
Ja wel belangrijk waar willy op wijst om je strategie te bepalen. Gezien je mss een deel kwijtgescholden kan krijgen is het mss toch beter om de zaken voorlopig verder te laten rollen. Maar intussen zou je wel je leefgeld minstens op tijd moeten k krijgen he. Volgens dat ik mij herinner kan je voor klachten daarover terecht bij de griffier. Maar weet het niet zeker. Heb steffie gevraagd om hier iets te komem schrijven.

Offline steffie1980

 • V
 • werkloze
 • ***
 • Berichten: 188
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #9 Gepost op: 21 april 2011, 08:04:27 »
Hey,
Sorry had je topic nog niet gezien Thierry sprak me erop aan.

Ik ben dus iemand die eruit is gezet. Ergens bewust hoor. Ik woon samen met mijn man en vier kinderen. Tijdens het aangaan van de collectieve hadden we een schuld van 18.000 euro. Opgelopen in drie jaar tot schrik niet 31.000 euro. Inderdaad, rekeningen werden niet betaald, leefgeld niet uitgekeerd enz. Om alles te weten moet je ff mijn blog lezen of hier de posts lezen (www.besparen-schuldbemiddeling.blogspot.com)

Goed, ik heb me 2 jaar lang gehouden aan hetgeen ze vroegen. Ik dacht dat het aan mij lag maar wist vanuit hier dat het niet zozeer aan mij lag. Ben me dus gaan verdiepen in deze materie en mijn conclusie was....rommel, geldklopperij en je bent nooit goed genoeg.
Ik heb een hernia en borderline, had dan thuiswerk maar MOCHT niet meer omdat dit onregelmatige inkomsten waren (tussen de 300-800 soms 1000 per maand) kindergeld 786 per maand, man werkte 1300 per maand. Wij kregen op papier 1000 per maand om alles mee te doen. (huur werd betaald van kindergelden de rest van de rekeningen moest dus van die 1000 af)
Had best gekunnen als er inderdaad maandelijks 1000 gestort zou worden. NOT. Mevrouw de bemiddelaar ging bevallen en juist nam verlof...maar waar wij 6 weken krijgen nam zij er welgeteld 7.5 maand op. En hiervan hebben we 6 maanden geen enkel leefgeld gezien. Ook ontstond er toen een huurachterstand. Zowel ik als mijn huurbaas konden haar niet bereiken.
Ik heb dit 3 maanden aangekeken, de griffier gebeld, een brief gestuurd naar het gerecht en 2 maanden aaneen zelf mijn inkomsten geind. Wat moesten we anders he? Om toch maar iets bij te betalen en ook nog wat te eten te hebben. In de brief gaf ik aan waar het fout liep, dat we geen overzichten kregen, geen contact kregen en dat dit de reden was dat ik mijn geld op eigen rekening heb laten overmaken. Het bedrijf waar mijn man werkte ging akkoord, deze had nog niet eens een brief gekregen van de bemiddelaar en wist dus niet eens dat we in collectieve zaten.
Mijn bazin kende ik al van voor de collectieve en deze heeft risico gelopen...nu kon dat wel. Is een Nederlands bedrijf dus wat wilden ze doen he?

Een paar weken later kregen we een oproeping. Ikzelf had dus om een herroeping gevraagd en de vraag voor een andere bemiddelaar. Ze was aanwezig! Maar met politiebescherming???? Ja ook mijn vader had naar het kantoor gebeld zowel als schuldeiser (bewust gedaan) als vader zijnde en had geroepen dat als ze niet snel iets overmaakt hij wel even naar daar zou komen. Hier zijn GEEN Bewijzen van echter werden wij erop aangekeken waarop ik vriendelijk heb gezegd dat ik en mijn vader twee aparte individuen zijn en als ik daadwerkelijk iets had willen doen ik dat wel anders had aangepakt. (ze woont nog geen 1,5 km hiervandaan he)

We werden op dat moment in het gelijk gesteld. De bemiddelaar moest vanaf heden elke maand 70% van alle inkomsten overmaken direct aan ons. De eerste maand ging dat goed. De tweede maand was het alweer minder en in twee delen maar we kwamen zelfs niet meer aan de eerdere 1000 euro??? Op een gegeven moment ging de wagen stuk (vlak voor kerst) we wisten dat er 3700 euro reserve stond en vriendelijk verzochten we voor een oplossing zodat de wagen binnen kon en mijn man gewoon naar zijn werk kon gaan (ik werkte nog steeds thuis vond het onzin dat dit niet zou mogen. Had me ook kunnen laten afkeuren maar daar heb ik helemaal geen zin in). Na 2 weken (en verlies van baan was lange opdracht interim maar voor hem 200 anderen he) kregen we een mailtje dat er geen reserve was!!! Dit was in Januari.

In februari mochten we weer komen. Dit keer kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd over mijn blog. Ondertussen was mijn man bezig met het OCMW voor leefgeld. Zij hebben meerdere malen geprobeerd contact te krijgen met de bemiddelaar wat niet lukte. Maar ze draaide het om! Ze zei dat ZIJ leefgeld had aangevraagd haha en dat ZIJ ons de weg naar de voedselbank gegeven had (jaja menswaardig bestaan he) en dat ZIJ ons had aangemaand iets aan de wagen te doen enz. Ik doe een opleiding 2 dagen per week om mijn diploma van NL gelijkgesteld te krijgen dankzij de vdab en ocmw overigens. Kost me niets krijg zelfs de jaarpas van de LIJN en kinderopvang vergoed dus wat wilde ik nog meer? De rest van de dagen werkte ik dus nog steeds thuis.
MOCHT NIET! Ik moest full-time gaan werken want: Als je met een kinderlast van vier kinderen 2 dagen per week naar school kunt gaan kan je ook voltijds werken! Wat een bullshit! En mijn blog was de druppel. Vraag me niet hoe ze deze gevonden heeft (ook al stond die openbaar het is slinks gegaan) want dan maak ik me kwaad.

Al met al was ik het toen zo beu om nooit geen antwoorden te krijgen, te weten dat je rond de 3800 euro per jaar aan je bemiddelaar betaald, we na drie jaar nog geen steek waren opgeschoten, nooit eens wat extra had, altijd maar moest schooien voor je eigen geld, de kids nooit mee konden naar schooluitstappen want ze betaalde de school niet enz dat ik dacht foert. Ik vecht niet meer. Ik beaam alles wat ze zeggen met opgeheven hoofd en heb ook nog duidelijk gezegd dat wanneer zij zichzelf aangesproken voelt door mijn blog dit mee zei over haarzelf dan over mij....
1 maand later hadden we de laatste zitting, ik heb de bemiddelaar nog gevraagd of we aanwezig moesten zijn (had geen brief gekregen) ze antwoorde 1 dag voordien van niet. Nu: Bij verstek zijn we herroepen, wat wilt zeggen dat we er wel hadden moeten zijn.

Gek genoeg boeide het me niet. Ik had terug een beetje rust en was uiteraard allang bezig geweest met de schuldenlijst enz. De meeste schuldeisers kregen meer voordat ik in de collectieve ging. OCMW steunt ons (man heeft ondertussen een nieuwe baan, vaste nacht waardoor ik overdag de wagen heb en hij de kids ook ziet enz) CAW Sonar is gespecialiseerd in armoede en schulden en ze beaamden dat dit zoveel gebeurd dat het gewoon onmogelijk lijkt, en natuurlijk mijzelf en mijn vrienden hier. Weten wat komen gaat, je eigen rechten kennen scheelt zoveel!
De eisers zijn langzaam aan het sturen. Nu, ik ga eerst de kleintjes betalen ineens, per maand dus 1 kleine schuld. Ze gaan akkoord (heb ze dit wel per mail uitgelegd en daarna getelefoneerd) een deurwaarder ging niet akkoord met een afbetalingsplan, ik heb de goede man vriendelijk gezegd dat ik niet meer dan dat bedrag kon betalen ik 50 euro zou overmaken en wel zou zien als hij mijn spullen alsnog wilde hebben. 3 dagen later kreeg ik (zoals hier op het forum al eens is uitgelegd) inderdaad een overzicht met afbetalingsplan waar ik niet mee akkoord kon gaan hoor maar soit, betaal deze goede heer nu 50 per maand nog 2 maanden ;)
OCMW zegt ziekenhuis schulden NIET zelf te contacteren eveneens bijvoorbeeld een NUON of zo niet. Zij krijgen ook de brief dat je eruit bent gezet/gestapt en de stap om in te vorderen ligt terug bij hen. Niet zelden gaat de brief op de grote stapel en hoor je niets van ze. Na 2 jaar verjaren deze schulden!!! Uiteraard heb ik dit dan dus ook niet gedaan en heb ik op die manier de "rust" de kleintjes eerst af te handelen.

Gek genoeg hebben de kids mee kunnen doen aan een uitvoering, hebben ze mee kunnen gaan naar de speeltuin. Ik ben zelf met de naar de (gratis) speeltuin geweest en kon ze waarempel een ijs geven! En toch heb ik 300 euro aan schuld betaald deze maand en mijn vaste lasten betaald. Goh, misschien toch een betere oplossing misschien.

Offline marrow30

 • syndicalist
 • **
 • Berichten: 16
 • Geslacht: Vrouw
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #10 Gepost op: 21 april 2011, 09:49:19 »
Hey Steffie,

Bedankt voor je antwoord.

In ons geval is er nog geen schikking om iets af te betalen. Minnelijk was het niet mogelijk en in januari heeft de rechter beslist alles een jaar te laten wachten zodat we bepaalde zaken konden oplossen dit jaar en ik werk zou vinden. Was hoogzwanger toen ik voor haar neus stond dus ja ze besefte dak op die moment nergens werk zou vinden.

Mijn schuldbemiddelaar is niet zo een onmens zoals die van jullie....alleen ik wijt de problemen die we hebben met hem aan een tijdsgebrek van zijn kant. Bv nu; ik heb denk ik dik 5 weken geleden al gemaild om een idee te krijgen of alles is binnengekomen wat moest binnenkomen zoals belastingsteruggave, kraamgeld en zo. Heb hem begin deze week nogmaals gevraagd dit na te kijken.....tot op heden geen antwoord! Heb gevraagd voor verhoging van ons wekelijks leefgeld gezien de uitbreiding van ons gezin....geen antwoord. Op de vraag onze doktersbriefjes terug te betalen....geen antwoord en de vraag of er met de teruggaves die zouden zijn moeten binnengekomen zijn de afgelopen 2 maanden er een budget kan vrij gegeven worden zodat ik schoenen kan kopen voor mijn 2 oudste kids en mss een klein beetje kleren voor de middelste dochter......wederom geen antwoord!

1 lichtpuntje....denk dat ie wel gedaan heeft wat ik hem gevraagd heb en dat was namelijk met de geboortepremie van het ziekenfonds (300euro) het openstaande factuur van dat ziekenfonds te betalen. Hij had al sinds juli vorig jaar niks ziekenfondsbijdrage of hospitalisatieverzekering betaald....factuur kwam in januari binnen dik 575euro! Tof als ge dan weet oei ik moet gaan bevallen en als dat niet betaald is krijgt ge niks terug. In februari loopt mijn man een brandwond op en heeft 2 operaties ondergaan, maar geen hospitalisatieverzekering zijn die rekeningen niet mals van het brandwondencentrum. Had er dus op aangedrongen dit in orde te maken want dat de komende ziekenhuisfacturen meer zouden kosten dan de hospitalisatierekening. Blijkbaar heeft hij dit dan toch gedaan....ben keifier op de mens!

Desondanks heb ik me nog nooit zo hulpeloos gevoeld, weten dat ge niks controle hebt op uw financiën. Het gevoel hebben er niet uit te geraken mor verder te zinken.....heel frustrerend. Hoop dat de rechter in januari heel mild is voor ons en anders dak binnenkort nen hoop geld vindt!

 


Offline steffie1980

 • V
 • werkloze
 • ***
 • Berichten: 188
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #11 Gepost op: 21 april 2011, 10:36:50 »
"In ons geval is er nog geen schikking om iets af te betalen. Minnelijk was het niet mogelijk en in januari heeft de rechter beslist alles een jaar te laten wachten zodat we bepaalde zaken konden oplossen dit jaar en ik werk zou vinden. Was hoogzwanger toen ik voor haar neus stond dus ja ze besefte dak op die moment nergens werk zou vinden."

Ok, die hoop kregen wij ook voorgespiegeld. Ook ik was hoogzwanger ben een maand later bevallen he ;) Maar...geen minnelijk zou in praktijk betekenen gerechtelijk he. Dit is bij ons niet eens aangevraagd geweest!!! Dus hou alles please goed in de gaten!
Ik heb werk gevonden he...heb de kleine op de opvang gezet om te kunnen werken (wat echt tegen mijn gevoel indruisde) en ook zei zeiden na een jaar kijken we verder en wat blijkt....het is nog steeds niet goed genoeg geweest.

Drie jaren hebben ze ons op die manier aan het lijntje gehouden. Ook ziekenfonds niet betaald (zijn ze ook niet verplicht he, je moet officieel van je leefgeld gewoon ook alle rekeningen betalen tenzij je op PAPIER hebt staan dat je bemiddelaar dit doet anders heb je geen poot om op te staan) ik heb dan dus de kost voor de bevalling zelf mogen dokken en schrik niet was 1200 euro!! (en ben dan de dag van de bevalling naar huis gegaan he)

Onmens, ik weet het niet. Het zal echt niet zo zijn dat ze je "bewust" nog dieper brengen maar heb je al eens gekeken hoe je eigenlijk schuldbemiddelaar wordt? De opleiding duurt welgeteld 60 uur!!! excuse me he... Daarbij zijn de erelonen niet mis dus hoe meer clienten hoe meer inkomsten en laten we eerlijk zijn, wat doen zij meer dan wijzelf? Ik vind ruim 300 euro per maand toch wel lekker per persoon hoor, tel uit als je er een gemiddelde van 30 onder je hebt zitten... Het is natuurlijk helemaal makkelijk als je klakkeloos meewerkt, alhoewel ze misschien liever hebben dat je ook wel eens "fouten" maakt...dan duurt het allemaal nog wat langer.
Ik snap bijvoorbeeld dat jaar gewoonweg niet! Je man heeft inkomsten toch? Hoeveel leefgeld krijgen jullie? Wat gaat er naar rekeningen en hoeveel zou er maandelijks op de reserve rekening komen te staan? Sorry maar 6500 euro...ik zou ermee lachen als dat mijn schuld was.
Nu, ik heb bij mijn ouders schuld gemaakt 8000 euro niet min. Bewust hebben we hen opgegeven omdat ik het al niet vertrouwde. Zij hebben nooit brieven van de bemiddelaar gehad, nooit geen voorstel helemaal niks! Kregen ze zelfs niet aan de lijn als schuldeiser!! (en achteraf gezien de andere eisers ook niet) die 8000 euro heb ik wel blijven aflossen...nu 3 jaar later bijna volledig betaald ;) zegt genoeg denk ik zo. En nee ze telden natuurlijk geen rente ;) Maar kon ze het moeilijk alleen laten betalen (zijn beiden helaas afgekeurd). Ze hadden namelijk een lening aangegaan om ons uit de schulden te helpen.
Nee, mij niet gezien. Nooit meer dat ik daarin trap. Ik geef die 300 euro nog liever af aan rente en hou zelf de boel wel in de gaten. Als ik nu naar de tandarts moet (toevallig vandaag) dan ga ik gewoon punt uit geen gevraag meer geen zorgen of ik het geld wel terug krijg enz. En jah, daarvoor moet meneer deurwaarder missen 2 daagjes langer wachten op zijn geld maar geloof me dat doen ze echt wel....

Offline Thierry

 • administrator
 • Paria
 • **********
 • Berichten: 3048
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #12 Gepost op: 21 april 2011, 12:03:33 »
Ik herhaal wat ik al eerder heb gezegd. En dat is dat gelijk welke vorm van schuldbemiddeling eigenlijk alleen nuttig is voor wanbetalers. Dwz mensen die niet met geld en of administratie omkunnen. En die daardoor in de schulden komen. Voor hen kan het nuttig zijn dat een derde hun financiele roer in handen neemt. In alle andere situaties is het beter dat de schipper zelf het schip blijft sturen. In plaats van stuurlui die zich aan wal bevinden.

Offline Thierry

 • administrator
 • Paria
 • **********
 • Berichten: 3048
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #13 Gepost op: 21 april 2011, 12:09:49 »
Maar natuurlijk doen veel onvermogenden beroep op ocmw of collectieve schuldbemiddeling omdat ze dan tegen beslag beschermt zijn. Maar dat is meestal dan weer gegrond op onterechte angst. Want als je echt niks hebt is er ook niks waar beslag op gelegd kan worden.

Wat het vws in deze voorstelt is de invoering van een schuldregister waar onvermogenden een beroep op kunnen doen. http://www.forum.vierdewereldsyndicaat.org/index.php?topic=1234.0

Offline marrow30

 • syndicalist
 • **
 • Berichten: 16
 • Geslacht: Vrouw
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #14 Gepost op: 22 april 2011, 00:43:58 »
@steffie: de gerechterlijke schikking is vorig jaar oktober aangevraagd geweest....de uitspraak was dus een jaar uitstel om 1.de hypotheek op mijn ex te laten overschrijven 2. de onderhoudsbijdrage voor mijn middelste dochter te regelen 3. zelf werk te vinden......het komende jaar dus mag de schuldbemiddelaar geen schulden uit collectieve betalen....wel sparen als hem dat lukt. Volgend jaar terug voorkomen en dan wordt gezien of we ons aan de voorwaarden hebben gehouden en of er meer inkomen is om eindelijk de schuldeisers terug te betalen. Dan zal de rechter een plan opleggen.....

Wat de rekeningen betalen betreft hebben wij een akkoord met de bemiddelaar dat hij alles betaald en wij 150euro leefgeld per week krijgen. Verder denk ik niet dat hij echt veel kan sparen voor ons gezien ons lage inkomen en hoge uitgaves. Maar binnenkort zal dat al beteren met vast werk en onderhoudsbijdrage.

Die schuld is op zichzelf niet zo heel hoog maar lastig als ge met verschillende schuldeisers moet werken want elke deurwaarder/schuldeiser wilt zijn factuur zo snel mogelijk afgelost en dit liefst met minimum 100euro per maand en laat het net die hoge maandbedragen zijn dat we niet meer aankonden......als ik had geweten dat ik gewoon minder kon betalen zonder dat ik bang moest zijn dat ze alles zouden hebben komen buiten halen dan had ik nooit in collectieve gestapt! Achteraf gezien was het gewoon een samenloop van omstandigheden....we waren goe bezig alles af te lossen en dan viel de eindafrekening van electrabel binnen en ik besefte dat er eigenlijk nog schuldeisers waren maar dat die nog niet bekend waren toen. En dan kreeg ik te horen dat ik moest geopereerd worden....toen zag ik het niet meer zitten omdat ik besefte dat niet kunnen gaan werken gelijk stond aan verder zinken en de maandelijkse afbetalingen niet te kunnen blijven doen. Wenste dak toen had doorgebeten en het verstand had gehad om degene die er waren op te bellen en een haalbaarder plan op te stellen.

Ik zal collectieve ook nooit meer voorstellen of toch al zeker niet met zulke kleine schulden overal.....ik denk dat we met praten al veel hadden kunnen bereiken.....maar ik durfde niet toen! Zou nu zo stom niet meer zijn.

Offline willby

 • administrator
 • leefloner
 • ****
 • Berichten: 400
 • Geslacht: Man
 • Ben geen betweter, alleen veel ervaring (slechte)
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #15 Gepost op: 22 april 2011, 01:43:57 »
@marrow30,
In principe zou je geen last meer op dit moment mogen hebben van deurwaarders en dergelijke indien je alle schulden hebt doorgegeven.
Dat de eerste betalingen zo lang uitblijven is ergens normaal, aangezien de bemiddelaar eerst een volledig overzicht moet hebben en de schuldeisers allemaal hun bedragen moeten doorgeven. Daarom is het heel belangrijk voor U dat ge alle schulden hebt doorgegeven, dwz. ook de kleine schulden van enkele euro's bij wijze van spreken.
Wanneer de eisers nadat ze zijn aangschreven door de bemiddelaar hun eis te laat of niet hebben binnengegeven, zal de arbeidsrechter later die schulden of intresten en eventuele boetes verwerpen en kunnen ze deze later ook niet meer verhalen op U.
Zelf heb ik het afgelopen maand nog meegemaakt met de belastingen. Deze wilden mijn teruggave van 2009 inhouden omdat er nog een bedrag zou openstaan (600€ terug te trekken).
Daarop heb ik dan een copy van de afsluiting naartoe gestuurd en de centjes netjes op mijn rekening gekregen zelfs met een verontschuldiging voor de fout welke ze hadden gemaakt.
Zo mag je zelf ook geen enkele schuldeiser betalen, wat alleen maar een reden zou zijn om Uw toelaatbaarheid af te wijzen.
Normaal gezien mag er ook geen enkel deurwaarder je nog komen lastigvallen, alhoewel er altijd zijn die dat proberen.
Deze kan je gewoon doorsturen naar de bemiddelaar en voor de rest nog even afwachten, het komt wel goed, alleen kan het even uitlopen vooraleer Uw zaaak voorkomt .

Offline steffie1980

 • V
 • werkloze
 • ***
 • Berichten: 188
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #16 Gepost op: 22 april 2011, 09:38:49 »
Wanneer de eisers nadat ze zijn aangschreven door de bemiddelaar hun eis te laat of niet hebben binnengegeven, zal de arbeidsrechter later die schulden of intresten en eventuele boetes verwerpen en kunnen ze deze later ook niet meer verhalen op U.

Klopt in theorie inderdaad. Zo staat het ook in de wet ;) ze krijgen 2 keer 6 maanden de tijd hun schuld door te geven. Echter...bij mij waren Telenet en de Belasting te laat (dus na een jaar nog niks) toch werd van de belastingteruggaaf 650 euro boete ingehouden (tijdens collectieve) en is hier niets aan gedaan. Was hun goed recht werd er gezegd.
Eveneens staat Telenet er toch op na 2 jaar hebben ze dan toch hun schuldbedrag doorgegeven....was wel 500 euro meer dan toen we de collectieve ingingen en...is goedgekeurd!! Dus jah, in theorie hebben ze allemaal makkelijk praten de praktijk verloopt vaak anders.

Hoe verklaar je dat je na 3 jaar en dus drie jaar zo goed als onvermogend bent (ja we werkten en er zijn vier kids in het spel) toch eruit wordt gegooid zonder dat er ooit een gerechtelijke overwogen of aangevraagd is? Dat zou in theorie ook niet mogen. In theorie staat zelfs dat wanneer er geen zicht is na X tijd de schulden compleet kwijtgescholden kunnen worden......niets van dat al.

Offline Thierry

 • administrator
 • Paria
 • **********
 • Berichten: 3048
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #17 Gepost op: 22 april 2011, 09:48:09 »
in theorie heeft iedereen ook recht op huisvesting bvb - dus wat zitten die daklozen dan in brussel op straat te doen ? belgie is een land waarin de anarchistische kanker als in geen ander is uitgezaaid - nergens ter wereld bestaat er wss een groter verschil tss theorie en praktijk

Offline steffie1980

 • V
 • werkloze
 • ***
 • Berichten: 188
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #18 Gepost op: 22 april 2011, 09:49:07 »
dat is exact wat ik wilde zeggen maar dan in het kort  :laugh:

Offline Thierry

 • administrator
 • Paria
 • **********
 • Berichten: 3048
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #19 Gepost op: 22 april 2011, 10:06:45 »
wat zouden jullie marrow nu eigenlijk vanuit jullie eigen ervaring aanraden nu ze haar situatie wat verduidelijkt heeft en vooral de fase waarin deze zich bevindt

mijn raad om spontaan te beginnen betalen was mss toch zo geen goed idee ( dat is het wel in vele andere gevallen denk ik ) maar gezien wat willy nog heeft aangebracht dan mss weer niet

moet ze de procedure trachten stilleggen ?
een andere bemiddelaar bepleiten ?
de gang van zaken afwachten om zo een deel vd kwijtschelding van schulden te bekomen ?

belangrijk gegeven vind ik wel dat ze wellicht geen wanbetaler is maar een onvermogende - de rechter lijkt me sereen maar zijn instructie om de bemiddelaar voor haar te proberen laten sparen vind ik dan weer wereldvreemd - gezien hij toch begrepen heeft dat marrow onvermogend is zou hij toch ook moeten begrijpen dat zulks onmogelijk is zolang ze dat is

iemand die onvermogend is heeft onvoldoende om te kunnen leven of al zijn rekeningen te betalen - dus hoe kan zo iemand van een te laag inkomen nog gaan sparen ook

uiteindelijk moet marrow ook zelf beslissen natuurlijk - onze raad is en blijft maar raad

Offline marrow30

 • syndicalist
 • **
 • Berichten: 16
 • Geslacht: Vrouw
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #20 Gepost op: 22 april 2011, 10:39:12 »
@Willby: Wij hebben bij het ingaan van de collectieve alle schulden doorgegeven, zelfs die van 25euro en zo maar het probleem is dat de bemiddelaar niet alle rekeningen van het afgelopen anderhalf jaar betaald heeft zoals afgesproken. Blijkbaar is het factuur van de hospitalisatie toch niet betaald met als gevolg dat ik nu al weet dat de schuldenberg binnenkort nog vergroot met het factuur van de bevalling, 2 operaties aan een brandwond en een operatie van men dochtertje aan haar tanden onlangs.....we zullen er dan nog maar eens een paar duizend bij tellen terwijl de bemiddelaar nu met het extra geld dat is binnengekomen van kraamgeld en belastingen en zo dit factuur van enkele 100'en euro's zou kunnen betalen.

Ik ga nog geloven dat ie liever heeft dat we langer in de collectieve blijven zitten om zijn spaarrekening te spekken. God weet dat het niet de mijn is die aangroeit!

heb hem maandag nog gemaild en tot op heden nog steeds geen antwoord....ga proberen hem telefonisch te bereiken. Ga trouwens eens vragen om een onderhoud omdat ik de financiën wil inkijken. Zodat ik zelf eens kan zien wat binnenkomt en wat buiten gaat. Volgens mij heb ik dat recht he???

Offline steffie1980

 • V
 • werkloze
 • ***
 • Berichten: 188
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #21 Gepost op: 22 april 2011, 13:03:11 »
Je opmerking zou best eens kunnen hoor. Zo is het hier in elk geval wel gegaan.

Over het recht op inzage, ja dat heb je in theorie, in praktijk gebeurd dat zelden. Ikzelf heb het meermaals gevraagd en nu we eruit zijn heb ik nog problemen met het verkrijgen van officiele documenten en mijn eigendommen. Na 8 weken krijg ik nog altijd geen gehoor.
De inzage recht die ik kreeg was naar de arbeidsrechtbank gaan en daar het dossier inkijken. Helaas was en is deze nog steeds onvolledig.

Offline kameleon

 • administrator
 • dakloze
 • *****
 • Berichten: 624
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #22 Gepost op: 22 april 2011, 18:55:43 »
Er wordt veel gefoefeld, geloof mij. Die bemiddelaars moeten ook aan hun dossiers verdienen.
Hoe meer ze alles kunnen rekken, des te meer mailtjes en brieven ze kunnen sturen, des te meer ze kunnen aanrekenen van jou.
Ze moeten hun BMW of 4x4 tenslotte ook kunnen betalen.

Offline willby

 • administrator
 • leefloner
 • ****
 • Berichten: 400
 • Geslacht: Man
 • Ben geen betweter, alleen veel ervaring (slechte)
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #23 Gepost op: 25 april 2011, 22:44:29 »
Beste mensen,
In weze is het zo, dat op het ogenblik Uw schulden zijn goedgekeurd door de (nu) arbeidsrechtbank, de eisers volgens de belangrijkheid van schuld door de rechter een afbetaling wordt vooropgesteld in overleg met de U toegewezen bemiddelaar.
Zo krijgt iedere schuldeiser een bepaald percentage van zijn schuld om de 6 maanden uitbetaald en zal GEEN enkele eiser meer krijgen gedurende de door de rechter bepaalde termijn. De inkomende gelden worden (in principe) door de bemiddelaar opgespaard om dan na elke 6 maanden een storting te doen.(als hij of zij zijn werk goed doet)
Ik zal proberen om een afschrift van de betalingen van mij vroeger hier te plaatsen zodat je kan zien hoeveel iedere eiser krijgt.
Er wordt ook geen enkele schuld in 1 maal betaald hoe klein of hoe groot deze ook is (dit zal je ook zien uit het voorbeeld).

Offline TurtleTJones

 • V
 • leefloner
 • ****
 • Berichten: 467
 • Geslacht: Man
 • Tommeke
Re: Uit collectieve stappen??
« Reactie #24 Gepost op: 26 april 2011, 16:44:30 »
'k Zal je voor zijn (bij mij is alles toch al ingescand en opgeslagen op mijn computerke)

 

 
leden
 • Totaal aantal leden: 461
 • Latest: jmagov
Stats
 • Totaal aantal berichten: 23743
 • Totaal aantal topics: 2655
 • Online Today: 10
 • Online Ever: 204
 • ( 3 augustus 2012, 11:31:26)
Gebruikers Online
Users: 0
Guests: 10
Total: 10